Screenr

Vragen over Screenr, of een verzoek om een workshop, kun je mailen naar h.post@rocleiden.nl.

Wat is het?

Screenr is een programma op het internet waarmee je een filmpje kunt maken van wat je op het beeldscherm aan het doen bent. Dat filmpje kun je vervolgens op allerlei manieren online delen met anderen. Je kunt het filmpje ook downloaden naar je harde schijf. 

Waar is het handig voor?

Screenr heeft zo veel verschillende toepassingen dat de mogelijkheden het makkelijkst zijn te illustreren met voorbeelden. Je vindt ze hieronder. Stuur je eigen vondsten naar h.post@rocleiden.nl, dan komen ze bij de andere voorbeelden op deze website.

Wat het je nodig?

Screenr is gratis, je hoeft er niets voor te downloadenOm Screenr te kunnen gebruiken moet je je eerst eenmalig registreren op www.screenr.com. Dat kan met een facebook-, een twitter- of een gmail-account. Als je al zo'n account hebt, ben je zo klaar, anders moet je dat eerst in orde maken. 
Vervolgens moet je vaak ook nog eenmalig een java-applet installeren maar dat is een fluitje van een cent. Of dat werkelijk nodig is, merk je bij het opnemen van je eerste screencast.

Meteen uitproberen?

Surf naar www.screenr.com/user/pietjepuk . In de ruimte waar je terecht zie je alle filmpjes die Pietje Puk heeft gemaakt.
Als je vervolgens op MY SCREENCAST klikt, word je gevraagd om in te loggen. Klik op FACEBOOK en log in met emailadres: pietjep@me.com en password: 1234hoedjevan .
Als je de eerste keer screenr gebruikt, moet je mogelijk eerst een plugin installeren. Op sommige ROC Leiden laptops heb je daar de hulpdesk bij nodig.

Voorbeelden van toepassingen: 


Je kunt er het gebruik van een formulier mee laten zien: http://www.screenr.com/G487
Je kunt er het gebruik van een website mee toelichten: http://www.screenr.com/uj07
Je kunt foto's van een onderwijsactiviteit van commentaar voorzien: http://www.screenr.com/sI07
Je kunt laten zien wat er allemaal op een website te vinden is: http://www.screenr.com/9x07
Je kunt er gebruiksaanwijzingen mee maken: http://www.screenr.com/wRW7 
Je kunt er bouwtekeningen mee begrijpelijk maken: http://www.screenr.com/3Y77

Maar je kunt dat ook allemaal, buiten het klaslokaal, door je studenten laten doen: om te laten zien dat ze een formulier snappen; om te laten zien dat ze een bouwtekening kunnen lezen; om ze een presentatie van hun stem te laten voorzien; om aan te tonen dat ze een stuk software kunnen gebruiken, om te bewijzen dat ze de verschillende onderdelen van een instrument kunnen benoemen, om de hoogtepunten van een stad met een stadsplattegrond langs te lopen enzovoort enzovoort enzovoort.

Nog meer voorbeelden

Achter deze link kom je nog meer voorbeelden tegen, net als achter deze link. Allemaal voorbeelden van gebruik binnen het ROC.
Bij elkaar zijn het er heel wat maar Ik denk nog steeds dat Screenr een van de meest niet gebruikte tools in het onderwijs is.

Alternatieven voor Screenr

Vind je achter deze link.